maandag 2 juni 2014

Een vertaler in Barcelona

Door Silvie van der Zee

Eind vorig jaar werd ik via Linkedin benaderd door iemand van de HR-afdeling van een groot internationaal bedrijf met de vraag of ik interesse had in een tijdelijke functie als in-house vertaler Engels – Nederlands…. in Barcelona! De vaste vertaler zou met zwangerschapsverlof gaan en ze zochten iemand om haar te vervangen.

Ik heb de baan! 

Na een vertaaltest en diverse telefonische sollicitatiegesprekken, lieten ze me voor een dag overvliegen naar Barcelona om persoonlijk kennis te maken. Binnen twee weken zou ik horen of ik het was geworden. Twee dagen later belden ze echter al: ik had de baan!

In januari stapte ik op het vliegveld om dit mooie avontuur aan te gaan. Het was voor mij wel weer even wennen, een kantoorbaan, want ik had een paar maanden daarvoor besloten om full-time te gaan freelancen en werken vanuit huis went snel. Maar ik klaag niet, want de baan bevalt goed.

Voordelen 

Zo kan ik altijd iemand om advies vragen, want ons team bestaat uit tien vertalers, iedereen heeft een eigen taal. Ik overleg bijvoorbeeld regelmatig met mijn collega van Duits hoe een bepaald woord het beste vertaald kan worden. Ook werken er veel Nederlanders bij het bedrijf en ook hen kan ik om advies vragen, bijvoorbeeld welke term het beste klinkt of het meest geschikt is voor de website, een advertentie, etc.

Daarnaast is er altijd iemand in de buurt als ik computerproblemen heb (handig!) en ben ik naast vertaler ook cultureel expert voor Nederland, waardoor ik regelmatig advies geef aan de marketingafdeling. Ook is er ruimte voor allerlei cursussen en eigen initiatieven binnen het bedrijf. Zo heb ik al een cursus Presentatievaardigheden en een cursus Timemanagement gedaan, en binnenkort ga ik zelf mijn allereerste training geven.

Nieuwsbrief 

Verder heb ik invloed op het beleid van ons team. Ik heb bijvoorbeeld bedacht dat het leuk is om een nieuwsbrief te sturen naar al onze freelance vertalers. Daar is budget voor, en de designers zijn hard aan het werk om de nieuwsbrief zo mooi mogelijk te maken. Mijn collegavertalers zijn druk aan het schrijven en eind deze maand wordt de eerste nieuwsbrief verstuurd.

Extra’s 

Bovendien biedt het bedrijf leuke extra’s: gratis sportlessen (yoga, crossfit en Zumba), gratis taallessen, een restaurantkaart met een tegoed om ruim 10 keer per maand van uit eten te kunnen gaan, 50% korting op metrokaartjes en elke week een vrijdagmiddagborrel met thema.

Zomer 

Het is natuurlijk ook helemaal niet verkeerd om een tijdje in Barcelona te wonen, vooral nu de zomer eraan komt. Het is al een paar maanden lekker weer en het aantal keer dat ik naar het strand ben geweest, waar ik overigens 10 minuten lopen vandaan woon, is niet meer te tellen. Ik geniet er nog maar even van, want de tijd vliegt. Over een paar weken ga ik alweer naar huis. Hoewel ik Barcelona zeker ga missen, gaat er niets boven thuis. Home sweet home.

4 opmerkingen:

Vertaalbureau Textwerk zei

Dit klinkt als een droombaan! Wij zijn een vertaalbureau met een vast vertaalteam. Wij merken ook dat onze vertalers het ook erg fijn vinden om met elkaar samen te werken en elkaar om advies te kunnen vragen! Helaas kunnen wij geen strand bieden, maar Amsterdam heeft ook erg veel te bieden ;)

Vertaalbureau Textwerk zei

Dit klinkt als een droombaan! Wij zijn een vertaalbureau met een vast vertaalteam en merken dat onze vertalers het ook erg fijn vinden om met elkaar samen te werken en met elkaar te kunnen overleggen. Helaas hebben wij geen strand, maar Amsterdam heeft ook veel te bieden! ;)

Multichapter zei

Als boekvertaler weet ik hoe belangrijk een goede samenwerking is! Een boek vertalen is een intensief vertaalproces, waar alles draait om een goede samenwerking. Gelukkig hebben we een ontzettend goed vertaalteam, wat het samenwerken ook nog eens ontzettend leuk maakt!

Anoniem zei

Als boekvertaler weet ik hoe belangrijk een goede samenwerking is! Een boek vertalen is een zeer intensief proces. Gelukkig hebben we een vast team van professionele en ervaren vertalers, wat het samenwerken ontzettend leuk maakt!