woensdag 21 oktober 2009

Nieuw: register literair vertalers

Aankondiging van het Expertisecentrum Literair Vertalen

Het Expertisecentrum Literair Vertalen, ofwel ELV, heeft op 20 oktober een speciaal vertalersregister voor literair vertalers gelanceerd.

In dit vertalersbestand kunnen literair vertalers een profiel aanmaken met daarin hun professionele gegevens als bron- en doeltaal, opleiding, eerder vertaald werk, etc. Dit biedt hen een uitgelezen kans om zichzelf online te laten zien. De vertaler kan het aangemaakte profiel gebruiken als digitaal visitekaartje voor potentiële opdrachtgevers. Iedere vertaler krijgt namelijk een eigen pagina op de website van het ELV, compleet met uniek webadres met de eigen naam erin, waarop men alle gewenste gegevens kwijt kan.

Omgekeerd kunnen bezoekers van de site de database gebruiken om specifieke vertalers te zoeken, bijvoorbeeld op vertaalrichting, maar ook op naam of op eerder vertaald werk. Een zeer nuttig hulpmiddel voor bijvoorbeeld uitgevers die op zoek zijn naar een geschikte vertaler voor een bepaalde literaire vertaalopdracht.

Enige voorwaarde om te worden opgenomen in het vertalersbestand is dat de vertaler betrokken moet zijn (geweest) bij het ELV, bijvoorbeeld als moderator, mentor, deelnemer aan een cursus, een mentoraat, enzovoorts.

Het ELV nodigt alle betrokkenen van harte uit om zich aan te melden bij het vertalersbestand en een eigen profiel aan te maken. Dit kan door een e-mail te sturen naar literair.vertalen @ uu.nl met daarin uw naam, adres en uw relatie tot het ELV. U krijgt dan meer praktische informatie en een persoonlijke inlogcode toegestuurd.

Bron: website ELV

Economische Zaken zet alle regelingen voor ondernemers op een rij

Persbericht Ministerie van Economische Zaken

Het ministerie van Economische Zaken heeft alle regelingen en subsidies voor ondernemers in een overzichtelijk boekje gezet. Hiermee wordt het voor ondernemers eenvoudiger om toegang te krijgen tot kennis en kapitaal.
Het boekje biedt een compleet overzicht van regelingen en subsidies die beschikbaar zijn. Ook staan de (tijdelijk) verruimde regelingen in verband met de economische crisis er in.

Economische Zaken heeft de subsidieregelingen aan het begin van 2009 vereenvoudigd om de administratieve lasten voor ondernemers te verlagen. Ook wordt uitgegaan van vertrouwen in plaats van toezicht en controle. Als meerdere subsidies worden aangevraagd zijn de procedures hetzelfde om extra papierwerk te voorkomen.

Op antwoordvoorbedrijven.nl is een actueel overzicht te vinden van alle subsidies en maatregelen voor ondernemers.

Het boekje is in PDF-vorm te downloaden van de website van het Ministerie van Economische Zaken.

Bron: Ministerie van Economische Zaken