vrijdag 26 november 2010

Kwartaalaangifte van btw blijft

Persbericht van PZO

U kan sinds juli 2009 kiezen om de aangifte en afdracht van btw per kwartaal te doen in plaats van per maand. Deze tijdelijke maatregel wordt structureel gemaakt. Ook in 2011 en daarna kan de btw-aangifte per kwartaal worden gedaan. De verruimde mogelijkheid tot kwartaalaangifte ontstond in 2009. Eind 2010 zou de tijdelijke crisismaatregel vervallen, maar vanwege het succes wordt de regeling nu structureel. Uit gegevens van de Belastingdienst blijkt dat steeds meer ondernemers hun btw-afdracht per kwartaal regelen. De afgelopen anderhalf jaar maakten ruim 100.000 ondernemers de overstap naar de kwartaalaangifte.
­
Wie per kwartaal aangifte doet, heeft gedurende het kwartaal meer geld in kas en is minder tijd kwijt aan zijn administratie. Maar onderaan de streep betaalt u net zo veel belasting als uw collega die de aangifte per maand regelt.

Wat vindt u het woord van het jaar 2010?

Door Mariëlle van Benthum en Mariëtte van Drunen

Tot en met 10 december kunt u stemmen op het Van Dale Woord van het Jaar 2010. Hierbij kunt u kiezen uit tien nieuwe woorden uit 2010 die door Van Dale zelf zijn genomineerd en uit een aantal publieksnominaties.

U vindt op de website http://woordvanhetjaar.vandale.nl eerst de door Van Dale genomineerde 10 nieuwe woorden van 2010. De winnaar van deze top 10 wordt hét officiële Van Dale Woord van het Jaar 2010.

Daarnaast heeft het Nederlandse publiek nieuwe woorden ingestuurd voor de verkiezing van het woord van het jaar in de vijf categorieën jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek. Wat dacht u bijvoorbeeld van de woorden dreigtweet of talententelevisie?

Per categorie kunt u maximaal 1 stem uitbrengen. Stemmen kan tot en met 10 december 2010.

De Wereld Van De Nederlandse Taal

Door Mariëlle van Benthum

Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van De Nederlandse Taalunie is de website ‘De Wereld Van De Nederlandse Taal’ (DWVDNT) gelanceerd. Hier vindt u allerlei wetenswaardigheden over verschillende aspecten van onze taal. Zo leest u dat filosoof Goropius Becanus in 1519 beweerde dat Adam en Eva Nederlands spraken in het paradijs. En dat Nederlands tot de tien meest gebruikte talen behoort op websites en in e-mailberichten en tweets. Bijzonder als je bedenkt dat er wereldwijd wel 6000 talen bestaan.

Bron: http://dwvdnt.org

Smakelijk netwerkevenement voor vertalers

Bericht van Tadema & Van der Weert Vertalingen

Tadema & Van der Weert Vertalingen organiseert op dinsdag 14 december a.s. vanaf 18.30 uur een netwerkdiner in kerstsfeer voor vertalers. Het driegangendiner wordt geserveerd in Brasserie Bresson aan de Oudegracht 214 in Utrecht (op loopafstand van het station).

De kosten van dit diner zijn EUR 49,50 (excl. btw). Wijn, water en een kopje koffie of thee na het diner zijn inbegrepen (frisdrank en sterke drank is voor eigen rekening). Aanmelding kan tot 6 december door een mail te sturen aan mail@tw-vertalingen.com met in de onderwerpregel “Aanmelding netwerkdiner voor vertalers via Vertalersnieuws”.

Nieuw ondernemersadviespunt voor kunstenaars: BKKC-servicepunt

Door Dieuwke van der Veen

Elke kunstenaar - en zo mag een boekvertaler zich ook noemen - worstelt wel eens met vragen over marketing, presentatie, het binnenhalen van opdrachten, het aanvragen van subsidie, of met fiscale zaken. Het onlangs in Tilburg geopende Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur helpt kunstenaars om deze vragen te beantwoorden.

Je zou BKKC, dat op loopafstand van het centraal station ligt, het zuidelijke broertje/zusje van Kunstenaars & Co (dat overigens sindskort Cultuur-Ondernemen heet) kunnen noemen. Het servicepunt levert advies op maat en biedt o.a. cursussen aan over allerlei aspecten van het ondernemerschap. Je kunt een afspraak maken met een van de adviseurs of het spreekuur bezoeken.

Voor meer informatie: zie www.bkkc.nl