vrijdag 31 juli 2009

Concorde Group koopt Language Networks

Concorde Group BV heeft op 29 juli een mailing uitgestuurd met het nieuws dat ze Language Networks hebben gekocht en dat alle vertaalactiviteiten van Language Networks, inclusief projectmanagement door Nancy Ferreira, Valentina Marchiorello en Ulrike Steppen, nu deel uitmaken van de Concorde Group.

"We have noticed that companies are looking for specific partners for different translations. By combining more expert translation services under the same roof, companies will from now on be able to have their texts translated by a single service provider, regardless of the service needed," schrijven ze in hun algemene mailing.

Vorig jaar heeft het bedrijf ook De Tolken Centrale al overgenomen.

Concorde Group profileert zich als aanbieder van 'one-stop-shopping' en is recent ook twee webshops gestart: www.24htranslations.com en www.vertaalbureau-eigenzaak.nl.

Voor meer informatie verwijzen ze naar:
Resource Manager Nathasja Gootjes of op de websites www.concorde.nl of www.languagenetworks.nl.

Auteur: Mariëtte van Drunen, MVD translations
Bronnen: mailing van Concorde Group BV

Recht op tolk- en vertaaldiensten in strafprocedures

Begin juli is een voorstel ingediend voor een kaderbesluit van de Raad van de Europese Unie (De Raad) over het recht op tolk- en vertaaldiensten in strafprocedures. Het doel van het voorstel is het vaststellen van dezelfde minimumnormen binnen de hele Europese Unie. Deze minimumnormen moeten leiden tot betere rechten voor verdachten die de proceduretaal niet verstaan en spreken.

Eén van de rechten in het voorstel: "De verdachte moet kunnen begrijpen waarvan hij wordt beschuldigd. Belangrijke procedurestukken moeten worden vertaald. Overeenkomstig het EVRM [Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens, red.] moeten de tolk- en vertaaldiensten kosteloos zijn."

Het volledige voorstel vind je hier.

Auteur: Mariëtte van Drunen, MVD translations
Bronnen: Vertaalweb en Eur-Lex

Allemaal je vliegbelasting al teruggevraagd?

Uit Belastingdienst actueel voor ondernemers, 2 juli 2009

Geen vliegbelasting meer per 1 juli 2009


Vanaf 1 juli 2009 betalen de Nederlandse luchthavens geen vliegbelasting meer voor reizigers die vanaf deze luchthavens vertrekken.

Afhankelijk van de bestemming van de passagiers betaalden de luchthavens per reiziger € 11,25 of € 45. De vliegbelasting werd via de vliegmaatschappijen meestal doorberekend aan de reizigers.

Vliegbelasting al betaald
Hebt u een ticket gekocht en betaald inclusief vliegbelasting, maar vliegt u pas 1 juli of later? Dan kunt u de vliegbelasting terugvragen bij de organisatie waar u uw ticket hebt geboekt.

Aangifte- en administratieplicht vervalt
De luchthavens hoeven met ingang van het 3e kwartaal van 2009 geen aangifte meer te doen en geen vliegbelasting meer te betalen. Voor luchthavens en luchtvaartmaatschappijen vervalt de administratieplicht. De luchtvaartmaatschappijen hoeven na 1 juli 2009 niet meer bij te houden hoeveel passagiers er naar welke bestemmingen vertrekken. Ook hoeven zij deze gegevens voor de vliegbelasting niet meer aan luchthavens door te geven.

Fiscaal stimuleringspakket
De maatregel om reizigers geen vliegbelasting meer te laten betalen is onderdeel van het Fiscaal stimuleringspakket. In die wet staan fiscale maatregelen die deel uitmaken van het crisispakket van het kabinet.

Bron: Belastingdienst actueel voor ondernemers, 2 juli 2009