vrijdag 14 augustus 2009

Het leven van de freelancer: omgaan met onvoorspelbaar inkomen

Thoughts on Translation bespreekt in de laatste blogpost 2 tips voor vertalers die te maken hebben met een onregelmatig inkomen, op basis van een blog van Rich Slowly, How to budget for an irregular income.

Beide artikelen zijn het lezen zeker waard en de titel van Rich Slowly's blog nodigt ook uit tot verder lezen: GetRich Slowly: Personal Finance That Makes Cents.

woensdag 12 augustus 2009

Tobben met het UWV

Uit: nieuwsbrief VZZP, d.d. 12 augustus 2009

Een toenemend aantal zogenaamde hybride ondernemers (mensen die naast ondernemer ook werknemer zijn) ondervindt problemen met de informatie die het UWV verstrekt over de op te geven gewerkte uren.
In de documentatie van het UWV en in de aanvraagformulieren wordt niet goed weergegeven dat de zzp’er alle uren, dus declarabele en niet-declarabele uren, aan het UWV moet doorgeven.
Dit betekent dat zzp’ers die een WW-uitkering ontvangen er regelmatig pas na maanden achterkomen dat zij alle uren hadden moeten doorgeven. Zij krijgen te maken met boetes en fikse terugbetalingen.

De Nationale Ombudsman onderzoekt sinds augustus deze onduidelijkheid in de communicatie van het UWV en de problemen rond de uitvoering van de Werkloosheidswet.
Hij kijkt zowel naar de situaties van ondernemers die vanuit de WW een eigen bedrijf zijn begonnen, als naar die van mensen die al zzp’er waren voordat zij een WW-uitkering aanvroegen.
De VZZP inventariseert deze problemen.
Hebt u te maken gehad met het UWV en met de problemen zoals hier beschreven?
Laat het ons [de VZZP, red.] weten in uw reactie op deze nieuwsbrief.

Bron: nieuwsbrief VZZP, Vereniging van Zelfstandigen Zonder Personeel