maandag 11 april 2011

Zomercursus literair vertalen (Engels, Frans en Pools)

Door Mariëlle van Benthum

Het Expertisecentrum Literair Vertalen organiseert in augustus een tweeweekse cursus literair vertalen. Per taal kunnen ongeveer 7 deelnemers meedoen. Dit jaar is de cursus bedoeld voor vertalers met een beroepsmatige interesse voor het vertalen van literaire teksten naar de doeltalen Engels, Frans of Pools.

Programma
In de ochtenden wonen de cursisten algemene lezingen bij of nemen ze deel aan forumgesprekken voor alle deelnemers. 's Middags zijn er per doeltaal intensieve workshops. Tijdens de workshops wordt gewerkt met voor de aanmelding gemaakte proefvertalingen.

Niveau
De zomercursus richt zich op moedertaalsprekers van een van de doeltalen die de Nederlandse taal ook goed beheersen en enthousiast zijn voor literatuur. Deelnemers hebben ook een opleiding genoten op HBO-niveau of hogeschool, of hebben daarmee vergelijkbare beroepservaring opgedaan.

Voor de doeltaal Frans kunnen beginnend literair vertalers of gevorderde beginners meedoen. De zomercursussen voor Engels en Pools bestaan uit masterclasses en zijn met name geschikt voor ervaren literair vertalers.

Plaats en tijd
De zomercursus vindt plaats van 15 tot en met 26 augustus 2011 in Utrecht. Belangstellenden kunnen zich tot 11 april aanmelden.

Aanmelding
Als deel van de aanmeldingsprocedure moet een proefvertaling worden gemaakt. Als er niet voldoende cursistenplaatsen zijn, wordt er een selectie gemaakt uit de vertalers die zich hebben aangemeld.

Meer informatie: zie de website van het Expertisecentrum Literair Vertalen.

Beveiligingssubsidies voor kleine bedrijven

Door Eva Schwarzberg

Weet je niet of jouw bedrijf goed beveiligd is tegen criminaliteit en vandalisme? Je bent niet de enige, daarom kunnen kleine bedrijven nu niet alleen subsidie krijgen voor een beveiligingsscan van het bedrijf, maar ook voor een aantal beveiligingsmaatregelen. De overheid stelt 10 miljoen euro aan subsidie beschikbaar: 3 miljoen voor beveiligingsscans en 7 miljoen voor de beveiligingsmaatregelen.

Beveiligingsscan
Om te kijken of jouw bedrijf goed beveiligd is, kun je het beste een onafhankelijke beveiligingsscan laten uitvoeren. De beveiligingsscan ondersteunt ondernemers bij het veiliger maken van hun zaak, om zo criminaliteit en vandalisme te voorkomen.

De scan, die ongeveer anderhalf uur in beslag neemt, wordt uitgevoerd door een onafhankelijke beveiligingsadviseur. Deze expert scant jouw onderneming op zwakke plekken op het gebied van organisatie, bouwkundige aspecten en elektronische veiligheidsmaatregelen. Ook ontvang je een beveiligingrapport met hierin concrete maatregelen om de veiligheid van je onderneming te verbeteren.

De overheid kent voor deze beveiligingsscan een subsidie toe van € 300. Valt de scan duurder uit, dan betaal je het resterende bedrag zelf.

Wat moet of kun je doen met de scan?
Met het beveiligingsrapport zelf hoef je niets te doen. Per scan kun je hoe dan ook € 300 declareren. Ga je wel iets doen met de tips van de adviseur? Dan kun je 50% van de kosten voor het veiliger maken van jouw zaak vergoed krijgen, tot een maximum van € 700 (exclusief btw).

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees er hier meer over. De subsidie voor de beveiligingsscan kun je aanvragen van 1 februari 2011 tot en met 1 december 2011 en de subsidie voor het doorvoeren van de beveiligingsmaatregelen vanaf 1 februari 2011 tot en met 1 juni 2012.

Programma Veiligheid Kleine Bedrijven
De beveiligingsscan maakt deel uit van het programma Veiligheid Kleine Bedrijven van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in samenwerking met MKB-Nederland, VNO-NCW, gemeenten, politie, het Ministerie van Justitie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Agentschap NL voert de subsidie uit.

Alvast zelf aan de slag?
Doe dan deze test om te kijken hoe goed je jouw zaak beschermt. Deze test en andere checklists op de site maken je meer bewust van het belang van een veilige informatie-omgeving en de aspecten waarmee je rekening moet houden om dit te bewerkstelligen.

Bronnen: Ministerie van Economische Zaken en Bescherm uw onderneming.

Goede doelen geholpen dankzij de boekenkast

Door Dieuwke van der Veen

De eerste vertaler die geen uitpuilende boekenkast heeft moet ik nog tegenkomen. Of u boeken vertaalt of juridische documenten, er staan ongetwijfeld boeken in de kast die u vast nooit meer leest maar waar u een ander een plezier mee doet.

Books4life, een keten van tweedehands boekwinkels, ontfermt zich over die verweesde boeken, en maakt daarmee niet alleen boekenwurmen blij maar dankzij de opbrengst ook organisaties als Oxfam/Novib en Amnesty International. Books4life is op verschillende plaatsen gevestigd, onder andere in Groningen, in de Oude Kijk in 't Jatstraat, in de Joho-winkel, op nummer 30.

Maak dus bij de voorjaarsschoonmaak ruimte in uw kast en stap met uw oude boeken naar Books4life. Houd ook uw eer als boekenliefhebber hoog door die ruimte direct weer op te vullen met nieuwe tweedehandsboeken, die u daar voor een mooi prijsje kunt krijgen. Jelly Julia de Jong, Ph. D., meldt in een bericht aan de VVAO, de vereniging voor vrouwen met een hogere opleiding, dat de Groningse zaak veel Nederlandse en Engelse titels en een bescheiden collectie Duitse en Franse boeken heeft, maar dat kan per locatie verschillen. Een typische win-winsituatie.

Voor verdere informatie zie http://www.books4life.nl/.