vrijdag 5 december 2008

Kamer van Koophandel biedt weer interessante seminars aan

De Kamer van Koophandel heeft de komende twee maanden weer meerdere interessante activiteiten op het programma staan.

De Agenda voor Ondernemend Brabant maakt onder andere melding van een seminar Belastingen voor starters, een avond Presenteer jezelf en je onderneming en een seminar in twee sessies over bedrijfsadministratie voor starters.

Hoewel veel van de seminars van de KvK gericht zijn op starters, kunnen ze ook voor zzp'ers die gewoon eens willen controleren of ze alles wel goed doen natuurlijk erg interessant zijn. Daarnaast is een dergelijke cursus een mooie gelegenheid om te netwerken en hoeven we het voor de bescheiden kosten niet te laten, want een sessie van een dagdeel kost vaak maar €30.00.

Overigens organiseert de Kamer van Koophandel ook regelmatig speciale netwerkcursussen en specifiek voor netwerken bedoelde bijeenkomsten. Voor meer informatie kunt u uiteraard terecht op de website van de Kamer zelf.

Bron: Agenda voor Ondernemend Brabant

Twee Nederlandse grammatica's online beschikbaar

De vakgroep Nederlands aan de Universiteit van Sheffield heeft sinds enkele jaren een samenwerkingsverband met drie andere Britse universiteiten (Virtual Dutch) dat zich richt op het creëren van elektronische hulpmiddelen op het internet bij het leren van Nederlands. De afgelopen jaren zijn multimediale studiepakketten, leergrammatica's, cursussen en bibliografieën ontwikkeld. Deze leermiddelen zijn vrij toegankelijk via het internet. De meeste van deze studiepakketten zijn voorhanden in Nederlandstalige en Engelstalige versies.

Onlangs zijn er twee grammatica's online beschikbaar gekomen. Vanaf de website van Virtual Dutch heeft u toegang tot twee online grammatica's. Een grammatica voor beginners en een grammatica voor gevorderde studenten. De grammatica's zijn onlangs bijgewerkt en voorzien van oefeningen die je zelf kunt nakijken.
U kunt deze grammatica's ook rechtstreeks zelf bekijken door te klikken op:
http://dutchcentre.group.shef.ac.uk/beginners.dutch.grammar/index.php
en op
http://dutchcentre.group.shef.ac.uk/advanced.dutch.grammar/index.php

De andere partners van Virtual Dutch zijn de Universteit van Cambridge, University College London en de Universiteit van Nottingham.


Bron: taaluniversum van de Nederlandse Taalunie

donderdag 4 december 2008

Kwartaalaangifte doen? Stuur de brief op!

De drempel om kwartaalaangifte btw te doen stijgt van € 7.000 naar € 15.000. Op deze manier zijn er meer ondernemers die maar 4 keer per jaar aangifte hoeven te doen, in plaats van 12 keer.

U komt in aanmerking om kwartaalaangifte btw te doen als u per kwartaal doorgaans minder dan € 15.000 btw afdraagt. Is dat het geval? U hebt daarover inmiddels een brief ontvangen. In deze brief kunt u aangeven of u per kwartaal aangifte wilt doen.

Kiest u voor kwartaalaangifte? Stuur dan een volledig ingevulde kopie van de brief voor 12 december 2008 naar uw belastingkantoor.
Wilt u geen kwartaalaangifte doen? U hoeft niets te ondernemen.
Deze maatregel voert staatssecretaris De Jager van Financiën in om de administratieve lasten van ondernemers te verlagen.

LET OP: Controleer voor de laatste informatie altijd de site van de Belastingdienst zelf op www.belastingdienst.nl.

Bron: Belastingdienst actueel voor ondernemers

woensdag 3 december 2008

Nieuwsgierig wie er achter Proz.com zitten?

Bent u lid van het bekende online vertalersregister Proz.com en hebt u zich altijd al afgevraagd wie daar nu achter zitten?

In haar nieuwsbrief nodigt Proz leden uit om zelf eens een virtueel kijkje te nemen op haar kantoren in Syracuse (VS) en La Plata (Argentinië). In de video van iets meer dan twee minuten -is dat geen mooie lengte voor een reclamespotje?- zie je niet meer dan de aanwezige medewerkers en natuurlijk de kantoren, maar toch is het een erg slimme marketingactie. Bewegend beeld spreekt tenslotte meer aan dan een paar foto's op de website.

Ik werd er in elk geval vrolijk van, dus Proz: wat mij betreft is deze missie geslaagd.

Auteur: Mariëtte van Drunen, MVD translations

Bron: ProZ.com Newsletter en het filmpje

dinsdag 2 december 2008

Workshop Terminologie voor de vertaalpraktijk binnen 2 weken volgeboekt

De hier op 6 november aangekondigde Workshop Terminologie voor de vertaalpraktijk van het Steunpunt Nederlandstalige Terminologie (SNT) was binnen twee weken volgeboekt. Aanmelden is dus helaas niet meer mogelijk.

Bron: Steunpunt Nederlandstalige Terminologie (SNT)