maandag 2 juni 2014

KB maakt boeken uit 1872-1940 vrij beschikbaar

Bewerkt persbericht


Koninklijke Bibliotheek, Den Haag / Amsterdam, 23 april 2014

De Koninklijke Bibliotheek heeft Nederlandse boeken uit de periode 1872-1940 voor iedereen toegankelijk gemaakt via het online platform Delpher. Hiervoor tekende de KB op 22 april 2014 een overeenkomst met de auteursrechtenorganisaties Stichting Lira (schrijvers en vertalers) en Pictoright (visuele makers).

De eerste boeken zijn al beschikbaar

De eerste 1200 boeken uit deze periode zijn nu full text te doorzoeken via Delpher. Er is hiermee opnieuw een schat aan interessant materiaal beschikbaar voor historisch, taalkundig, letterkundig en boekhistorisch onderzoek. Iedereen met historische belangstelling kan zijn hart ophalen.

Van de fauna van Nieuw-Guinea tot Maastrichts dialect

Een greep uit de onderwerpen: de flora van Java, de fauna van Nieuw-Guinea, de ‘oorzaak der vermindering der geboorten in de beschaafde landen’, het Maastrichts dialect, de eerste boeken over vliegtuigen. En niet te vergeten boeken uit de jaren 1914-1916 die aspecten van de oorlog behandelen die dan volop woedt en die dit jaar herdacht wordt.

De boeken zijn gedigitaliseerd in het kader van het Nationaal Programma voor Behoud van Papieren Erfgoed Metamorfoze en komen uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek.

Samenwerking KB en rechtenorganisaties

Via digitalisering wil de KB, de nationale bibliotheek van Nederland, iedereen online toegang geven tot alles wat in Nederland is gedrukt. Stichting Lira en Pictoright behartigen de belangen van tekst- en beeldmakers.

--
Noot van de redactie van Vertalersnieuws:

Delpher 

Op de website Delpher.nl zijn Nederlandse historische teksten uit de digitale collecties van een groot aantal wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen ontsloten voor het grote publiek. Je kunt er miljoenen pagina’s uit Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften doorzoeken.
--

Dit was een persbericht van de Koninklijke Bibliotheek. De tekst is door de redactie ingekort, maar Vertalersnieuws is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het persbericht

Geen opmerkingen: