Door de enorme toename van grensoverschrijdend zakendoen en e-commerce is het van essentieel belang dat zowel ondernemers als consumenten de gegevens van het bedrijf waarmee ze zakendoen kunnen inzien. Wellicht heb je zelf al eens mogen ondervinden hoe lastig het bijvoorbeeld is de actuele gegevens van een buitenlands bedrijf te controleren? Met alle administratieve rompslomp van dien. Door een voorstel van de Europese Commissie tot koppeling van de Europese handelsregisters behoren dergelijke problemen binnenkort tot het verleden.
Handelsregisters
Eurocommissaris voor de interne markt Michel Barnier: "De koppeling van handelsregisters is een van de praktische oplossingen waarmee de Europese Commissie het MKB wil ontzien."
Op dit moment beschikken alle 27 landen van de EU al over eigen bedrijvenregisters, georganiseerd op nationaal, regionaal of lokaal niveau. Deze registers bevatten informatie over vestigingsplaats, rechtsvorm en wettelijke vertegenwoordigers. Er bestaat al een vrijwillige grensoverschrijdende samenwerking tussen handelsregisters in de vorm van het European Business Register, maar hierin zijn nog niet alle landen vertegenwoordigd. Bovendien verschilt de informatie per land, is de informatie niet altijd up-to-date en zijn er geen vertalingen beschikbaar. Met het voorstel van de eurocommissaris verdwijnen deze problemen en worden alle EU-handelsregisters verplicht zich aan te sluiten op een centraal elektronisch portal.
Akkoord tweede helft 2011
Het voorstel van Barnier ligt op dit moment bij het Europees Parlement en de Raad voor Besluitvorming. "Mijn verwachting is dat onder Pools Voorzitterschap, in de tweede helft van dit jaar, een akkoord zal worden gevonden", aldus Barnier.
De Kamer van Koophandel in Nederland is verheugd met het voorstel: "Voor Nederlandse bedrijven is het snel en eenvoudig kunnen verkrijgen van up-to-date informatie over buitenlandse potentiële klanten of leveranciers erg belangrijk. Zo weet je beter met wie je zaken doet. Met het voorstel van Barnier is dat nu een grote stap dichterbij gekomen."
Bron: Persbericht Kamer van Koophandel
Geen opmerkingen:
Een reactie posten