dinsdag 9 december 2008

Op zoek naar een boek of dvd voor terminologisch onderzoek? WorldCat speurt bibliotheken af

Bent u op zoek naar een boek, dvd of artikel, maar weet u niet in welke bibliotheek u het zoeken moet? Bij de zoekmachine WorldCat kunt u diverse categorieën materialen zoeken in bibliotheken wereldwijd, gesorteerd op afstand van een door u ingegeven locatie.

WorldCat is naar eigen zeggen 's werelds grootste netwerk van bibliotheekinhoud en bibliothecaire diensten en biedt gebruikers de gelegenheid naar materialen te zoeken in de collecties van alle aangesloten bibliotheken. De site is gemaakt en wordt onderhouden door OCLC, een organisatie zonder winstoogmerk die bibliotheken op technische wijze ondersteunt.

Als u lid bent van de bibliotheek waar u iets interessants heeft gevonden, dan bieden sommige bibliotheken zelfs de mogelijkheid via WorldCat boeken thuis te laten bezorgen. Ook geven sommige bibliotheken hun leden via WorldCat toegang tot hun eigen zoeksysteem. Daarnaast bevat de resultatenpagina van WorldCat ook vaak een koppeling naar de zogenaamde 'Ask a librarian'-functie van de desbetreffende bibliotheek. Bij Nederlandse bibliotheken is dit bijvoorbeeld Al@din.

Helaas werkt het sorteren op nabijheid niet op de eerste resultatenpagina, waarop je nog een keuze moet maken uit allerlei gevonden titels. Toen ik bijvoorbeeld zocht op "Huis met de geesten", kreeg ik meerdere resultaten, waarvan de eerste waar ik op klikte als dichtstbijzijnde bibliotheeklocatie Zuid-Afrika aangaf. Toen ik echter op een andere uitgave klikte, bleek die wel bij mij in de buurt beschikbaar. Houd er dus rekening mee dat de eerste resultatenpagina, waarop u nog een specifiek werk moet kiezen, niet op locatie gesorteerd is.

Na een beetje wennen is WorldCat denk ik een heel handige site, die ook vast niet alleen nuttig is voor vertaalwerk.

Auteur: Mariëtte van Drunen, MVD translations

Bron: WorldCat

Geen opmerkingen: