maandag 13 juli 2009

Lira incasseert ook bij Amerikaanse Google boekenovereenkomst

Van: website Lira, 9-4-2009

IN OKTOBER 2008 is in de Verenigde Staten een voorlopige schikking getroffen tussen Google en een organisatie van rechthebbenden. Deze overeenkomst regelt het scannen en via een elektronische databank beschikbaar stellen van de boekencollecties van Amerikaanse bibliotheken. Dit kan ook gevolgen hebben voor u als auteur [MVD:of vertaler].

In de schikking is opgenomen dat Google aan rechthebbenden een aantal vaste (uitonderhandelde) bedragen zal uitkeren voor ongeoorloofde digitalisering in het verleden. Het kan dus zijn dat u recht heeft op een financiële vergoeding van Google.
Lira heeft deze schikking zorgvuldig bestudeerd en is tot de conclusie gekomen om voor werken die in het verleden zijn gedigitaliseerd mee te doen aan de schikking. Dit houdt in dat Lira voor aangeslotenen die hun digitale exploitatierechten hebben overgedragen aan Lira eventuele vergoedingen zal incasseren bij Google. Hoe dit in zijn werk gaat leest u hier.

Een dezer dagen zullen alle bij Lira aangesloten schrijvers een brief ontvangen met informatie over dit onderwerp en wat dit voor u betekent.

Op deze website vindt u uitgebreide informatie inclusief een stappenplan. Hier kunt u lezen welke actie u dient te ondernemen indien u in aanmerking wilt komen voor een vergoeding voor Google Books, indien u uw online rechten niet heeft overgedragen aan Lira. Ook vindt u hier achtergrond informatie en een veelgestelde vragen rubriek.

Bron: nieuwsbericht Lira

Geen opmerkingen: