zaterdag 24 september 2011

LOA - Een door Lezen en luisteren Overdraagbare Aandoening

Door Mariëlle van Benthum

LOA - Een door Lezen en luisteren Overdraagbare Aandoening. Zo introduceert Vaagtaal zichzelf op de gelijknamige website en roept Vaagtaal lezers op om te vechten tegen vaag taalgebruik. Een mooi streven. Vaagtaal houdt zich niet bezig met taalpurisme. Het gaat niet om taalkundige fouten, maar om onduidelijke taal.

Is vaagtaal een ziekte?
Vaagtaal wordt beschreven als een soort ziekte. U leest op www.vaagtaal.nl waar een infectie en besmetting vandaan komen en hoe deze kunnen uitgroeien tot een epidemie. Tevens worden besmettingshaarden en verschillende symptomen beschreven.

Wat zijn de symptomen?
Vaagtaal herkent u aan verschillende symptomen. Zo zijn er modewoorden en uitdrukkingen, zoals aan iets 'handjes en voetjes geven'. Een voorbeeld van een containerwoord is 'dynamische werkomgeving'. Wat betekent dat nou concreet? Is het een rommelig bedrijf? Of zijn oudere sollicitanten niet welkom? Bij passivitis wordt de passieve vorm veel gebruikt. Dit kan tot gevolg hebben dat het onduidelijk is wie wat doet en wie verantwoordelijk is.

Vaagtaalverkiezing en vaagtaalbingo
Arjen Ligtvoet en Cathelijne de Busser zijn de bedenkers van de website www.vaagtaal.nl. Ze raakten geïnspireerd door teksten van managers, ambtenaren en adviseurs. Het zal u niet verbazen dat de website erg duidelijk is.

Bovendien hebben de makers gevoel voor humor. Ze hebben hun best gedaan om de informatie niet alleen doelgericht maar ook leuk te maken. En wat mij betreft met succes. Zo houden ze elk jaar een verkiezing voor het vaagste woord of de vaagste uitdrukking. In 2010 won 'ik heb zoiets van'. Daarnaast kunt u zichzelf ook vermaken met hun vaagtaalbingo. Hierbij drukt u een overzicht af met typische vaagtaal. U gaat daarmee een vergadering in en houdt op uw afdruk bij welke van de genoemde vaagtaalelementen u tijdens de vergadering hoort. Heeft u er vijf op een rij gevonden, dan klimt u op uw stoel en roept u 'bingo'. Een beetje flauw misschien? Maar stiekem ook wel weer heel leuk.

LinkedIn-groep Vaagtaal
De makers van de website verwijzen (natuurlijk) ook naar hun tekstbureau Tekstridder, en er zijn ook links naar websites waar u aanbevolen boeken kunt bestellen. Handig als u na het lezen van de informatie nog meer wilt weten over het voorkomen van vaagtaal. En sinds kort heeft Vaagtaal ook een eigen LinkedIn-groep. Misschien treffen we elkaar daar binnenkort.

Geen opmerkingen: