dinsdag 8 februari 2011

Vertaling Brieven aan niemand anders wint Marsh Award 2011

Door Eva Schwarzberg-Heijne

Het boek Letters to Anyone and Everyone, de Engelse vertaling van Brieven aan niemand anders van Toon Tellegen heeft op 20 januari 2011 de Marsh Award in de wacht gesleept. De prijs van £ 2000 is uitgereikt door the English speaking Union en is voor de vertaler van het boek: Martin Cleaver.

Het is de eerste keer dat een titel van een Nederlandse auteur in de prijzen valt. Het boek Brieven aan niemand anders dateert uit 1996 en is een verzameling van brieven die de dieren van Tellegen aan elkaar schrijven.

De Marsh Award, de Britse prijs voor de beste in het Engels vertaalde kinderliteratuur, wordt tweejaarlijks uitgereikt en is in 1996 ingesteld om aandacht te vragen voor het feit dat minder dan 3% van de Engelse kinder- en jeugdboeken vertaalde boeken zijn.

Naast het boek van Toon Tellegen waren de volgende titels genomineerd voor de prijs: The Pasta Detectives van Andreas Steinhöfel, uit het Duits vertaald door Chantal Wright (The Chicken House, 2010); No and Me van Delphine de Vigan, uit het Frans vertaald door George Miller (Bloomsbury Publishing, 2010) en David’s Story van Stig Dalager, uit het Deens vertaald door Frances Østerfelt & Cheryl Robson (Aurora Metro Publications, 2010).

De Engelse uitgave van Brieven aan niemand anders is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Letterenfonds, dat zich onder meer inzet voor de vertaling van Nederlandse literatuur in het buitenland.

Bron: dit artikel is een bewerking van een persbericht van het Nederlands Letterenfonds d.d. 21 januari 2011.

Geen opmerkingen: