vrijdag 20 mei 2011

Fiscale aftrek pensioenpremie zzp’ers binnenkort 10 jaar, maar regeling nog niet ideaal

Door Mariëtte van Drunen

Veel vertalers zijn zzp’ers en hebben net als veel andere zzp’ers hun pensioen niet (goed) geregeld. Binnenkort wordt een voordeelregeling uitgebreid, maar volgens mijngeld.nl en pensioenfonds Zwitserleven kunnen we het blijde nieuws beter met een korreltje zout nemen.

Zelfstandigen zonder personeel die vanaf de start van hun bedrijf gebruik zijn blijven maken van de pensioenregeling van hun voormalig werkgever, kunnen een deel van de kosten hiervan nu 3 jaar lang aftrekken van de belasting. Staatsecretaris van Financiën Weekers wil dat dit vanaf 2012 10 jaar wordt. Helaas is de regeling niet zo mooi als hij in eerste instantie klinkt.

Slechts beperkt mogelijk
Volgens het Financieel Dagblad (aldus mijngeld.nl) kan het pensioen bij de oud-werkgever alleen worden voortgezet als pensioenfondsen de vrijwillige voortzetting accepteren. Dat was volgens mijngeld.nl in 2009 bij maar 133 van de 563 pensioenfondsen het geval. Bovendien zou de zelfstandige in dezelfde branche moeten blijven werken. Volgens mijngeld.nl is de regeling eigenlijk alleen interessant is voor starters van 45 jaar of ouder, omdat die al dicht tegen hun pensioengerechtigde leeftijd zitten en daarom meer fiscale voordelen hebben.

Te duur
Om er nog een schepje zout bovenop te doen: zzp'ers moeten als ze het bedrijfspensioen laten doorlopen zowel het werknemers- als het werkgeversdeel van de premie betalen. En dat is volgens mijngeld.nl te duur voor veel startende zzp'ers. Het is vaak ook niet mogelijk om flexibel in te leggen, terwijl het inkomen van een zelfstandige nu eenmaal schommelt.

Toch nog vast aan ex-baas
Bovendien is volgens pensioenaanbieder Zwitserleven de medewerking van de oud-werkgever nodig om van deze regeling gebruik te kunnen maken en blijft de zelfstandige zo dus jarenlang in zekere mate verbonden aan zijn voormalige baas.

Zwitserleven wijst erop dat een zzp’er nog steeds door lijfrenteaftrek en/of vorming van een oudedagsreserve (FOR) kan voorzien in zijn/haar oudedags- en nabestaandenbehoefte. Wat nu de beste oplossing is, blijft onduidelijk, maar misschien kunnen we elkaar wijzer maken. Hoe hebt u uw pensioen geregeld en waarom?

Bronnen: mijngeld.nl, Belastingdienst, VKbanen.nl, Zwitserleven, fd.selections

Geen opmerkingen: