woensdag 18 maart 2009

PATATI PATATA

In Brussel is er een grote rijkdom aan talen en culturen. Toch wordt van die rijkdom nog te weinig gebruik gemaakt. Het Huis van het Nederlands wil daar verandering in brengen en lanceert “Patati Patata”. Het project wordt gesteund door Bert Anciaux, Vlaams minister bevoegd voor Brussel.

Vele Frans- en anderstaligen in Brussel willen wel Nederlands spreken, maar krijgen daar zelden de kans toe. Hun Nederlandstalige collega’s, vrienden, buren of kennissen schakelen met de beste bedoelingen over naar het Frans, Engels of een andere taal. De Vlamingen etaleren immers maar al te graag hun talenkennis. Bovendien vinden Franstaligen het vaak geruststellend om in de eigen taal te spreken, uit schrik om fouten te maken in het Nederlands. Met “Patati Patata” wil het Huis van het Nederlands een poging ondernemen om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Frans- en anderstaligen hebben in vele gevallen gewoon een duwtje in de rug nodig en zoeken vrienden of collega’s met wie ze hun Nederlands kunnen verbeteren. Daarnaast willen ook vele Nederlandstaligen hun talenkennis bijspijkeren of hun vriendenkring uitbreiden. ‘Patati’s’ kunnen hun talenkennis verbeteren zónder extra tijdsinvestering, gewoon door een andere omgangstaal te gebruiken tijdens hun dagelijkse bezigheden.

Elkaar treffen kan via de website www.patati.be. Dankzij de zoekmachine kan men er personen zoeken met dezelfde interesses, maar met een andere moedertaal. Wie bijvoorbeeld nog op zoek is naar een drummer voor z’n band, een extra speler voor de voetbalploeg, of iemand om een pint mee te gaan drinken, kan zich registreren en op zoek gaan naar de juiste match.

Naast een ontmoetingsplaats is www.patati.be een ludieke website die suggesties geeft voor activiteiten. “Tijdens de middagpauze samen een koffie drinken, Franstalige en Nederlandstalige kranten uitwisselen, nu en dan van radiozender veranderen, of simpelweg op woensdagochtend enkel Nederlands praten.” Niet alleen voor het werk, ook voor de vrije tijd doet Patati Patata een aantal suggesties. Tijdens een partijtje squash, een cafébezoek of een optreden kan men het aangename aan het nuttige koppelen door tegelijkertijd vriendenkring en talenkennis uit te breiden. Daarnaast geeft de website ook tips over taalgebruik en links naar oefenwebsites, …

Alle informatie over het project en de activiteiten is terug te vinden op www.patati.be.


Bron: persbericht Huis van het Nederlands

Geen opmerkingen: