woensdag 28 januari 2009

Minder regels voor zzp’ers

"Ondernemerschap levert een belangrijke bijdrage om economische moeilijkheden van dit moment het hoofd te bieden. Dat geldt voor grote en voor kleinere bedrijven en zeker voor pioniers die als zelfstandige zonder personeel (zzp) opereren. Zij moeten ruimte krijgen om te ondernemen."

Dat zei staatssecretaris Heemskerk bij de overhandiging van het actieplan 'Zelfstandigen zonder Personeel en zonder Hinderlijke regels'.
Het plan is gebaseerd op een top tien van hinderlijke regels voor zzp-ers die de drie zzp-organisaties in Nederland, waaronder de VZZP, op verzoek van de staatssecretaris hebben opgesteld.

Vorig jaar al vroeg de VZZP zijn leden om een eigen ‘top- 5’ van hinderlijke regels op te stellen. De resultaten daarvan zijn gebruikt als input voor het rapport.

Obstakel
Volgens Heemskerk zijn regels nodig om de economie in goede banen te leiden, maar het moet geen onoverkomelijk obstakel worden. Voor zzp-ers wordt het dit jaar al makkelijker. De VAR die moet worden aangevraagd door opdrachtnemers, wordt in het vervolg na het derde jaar automatisch verlengd, zoals de VZZP al eerder bericht heeft.

Hiervoor is het niet noodzakelijk om aan te tonen dat er drie of meer opdrachtgevers zijn. Ook een inschrijvingsbewijs bij de Kamer van Koophandel hoeft voortaan voor het aanvragen van vergunningen niet meer overlegd te worden. De gemeenten kunnen dit immers heel eenvoudig zelf nagaan omdat zij toegang hebben tot de registers van de Kamers van Koophandel.

Misverstand
Het idee dat je als zelfstandige verplicht bent om meer dan drie opdrachtgevers per jaar te hebben is hardnekkig en berust op een misverstand. Voor het verkrijgen van de VAR is de arbeidsrelatie die de zzp’er heeft met de opdrachtgever doorslaggevend en niet het aantal opdrachtgevers. Wel zijn de feiten en omstandigheden belangrijk voor de toetsing van die arbeidsrelatie. Onderdeel daarvan kan het aantal odrachtgevers zijn, maar alleen het aantal is niet doorslaggevend, aldus het rapport zzp’ers zonder hinderlijke regels. Het rapport (inclusief het ambtelijk taalgebruik...) is spoedig beschikbaar op de homepage (www.vzzp.nl).

Bron: dit bericht is overgenomen uit de e-mailnieuwsbrief van de VZZP, de organisatie voor ZZP'ers.

Geen opmerkingen: