vrijdag 28 februari 2014

FindCircles: nieuw online samenwerkingsplatform voor vertalers

Door Sigrid Lensink-Damen

Freelance vertaler zijn is geweldig, maar vaak ben je afhankelijk van grote vertaalbureaus of tussenpersonen. Dit drukt de prijs voor de freelancer aanzienlijk en daarom werken steeds meer vertalers liever via een coöperatie. Het nieuwste initiatief op het gebied van direct contact tussen klant en vertaler heet FindCircles.

Initiatiefnemers

FindCircles is een initiatief van Ruben Cornelissen en Bob Balm. Ruben en Bob kennen elkaar van hetzelfde vertaalbureau, waar Ruben zich voornamelijk bezighield met onderzoek naar de vertaalwereld. Ruben heeft Marketing Management en Japans gestudeerd. Bobs achtergrond is Nieuwe Media en Digitale Cultuur en hij werkte bij het vertaalbureau als online marketeer. Zowel Ruben als Bob hadden een langgekoesterde wens om voor zichzelf te beginnen. Na vele potjes pool en diverse dagdromen en conceptontwerpen trokken ze de stoute schoenen aan en richtten ze FindCircles op.

FindCircles is een online platform waar freelance vertalers hun diensten kunnen aanbieden en opdrachtgevers vertalingen kunnen aanvragen. Dit doen ze via zogenoemde Circles, waarin een vertaler kan samenwerken met andere vertalers. Een freelancer kan er ook voor kiezen om alleen te werken. De site koppelt Circles aan een opdrachtgever die een bepaalde expertise zoekt. De opdrachtgever bepaalt met welke Circle hij zaken wil doen.

De Circles worden opgericht en onderhouden door de freelance vertalers die hun diensten via FindCircles aanbieden. Als vertaler kun je je diensten bij diverse Circles aanbieden en/of zelf een Circle beginnen. De leden van de Circle bepalen wie er lid wordt en wie niet. De Circle bepaalt ook of een opdracht wordt aangenomen of niet.


Hoe werkt het?

De opdrachtgever komt op de site FindCircles en uploadt zijn opdracht via een laagdrempelig bestelformulier. Vervolgens krijgt hij een aantal Circles te zien, die qua profiel bij zijn opdracht passen. De opdrachtgever kiest de Circle die zijn voorkeur heeft en plaatst daar zijn bestelling. De leden van de Circle bepalen onderling de tarieven en wie van hen de opdracht uitvoert. Het enige wat van deelnemende freelancers wordt verwacht, is dat ze goed aangeven of ze beschikbaar zijn of niet en natuurlijk dat de opdracht binnen de afgesproken tijd wordt uitgevoerd.

Opdrachtgevers betalen de opdracht vooraf en krijgen dan pas de vertaling. FindCircles rekent een vast bedrag aan de opdrachtgever voor bemiddeling. De freelancer dient zijn factuur in bij FindCircles, die de facturen controleert en bij akkoord tot betaling overgaat.

Waarom meedoen?

FindCircles maakt de tussenpersonen in de keten tussen opdrachtgever en freelancer vrijwel overbodig. De tarieven komen dan ook direct ten goede aan de vertaler of de Circle die het werk doet en zijn daarom naar verwachting hoger dan wanneer je via tussenpersonen werkt. Verder kun je vragen stellen aan de medeleden van je Circle(s), van elkaars kennis en expertise profiteren en elkaar opdrachten toespelen.

Het magische woord bij FindCircles is niet voor niets ‘samenwerking’. Bezoek de website van FindCircles voor meer informatie en wie weet zien we elkaar in een Circle!

Bron:
FindCircles

Geen opmerkingen: