vrijdag 18 januari 2013

Netwerken met plezier: tips en trucs

Door Sigrid Kauffman, WerkAdvies 

De wintermaanden komen er weer aan. Voor velen ook de tijd waarin er veel mogelijkheden zijn voor netwerkbijeenkomsten, privé en zakelijke borrels. Zie je er weleens tegenop of vind je het fijn om tips te krijgen hoe je met plezier kunt netwerken, lees dan verder. 

Het woord netwerken zegt het al:het is net werken. Op regelmatige basis contact met iemand leggen of ervoor zorgen dat je op het netvlies blijft staan, is een onderdeel van netwerken. Het woord ‘net’ staat in mijn beleving voor zuinig met je contacten en relaties omgaan. 

Goed voorbereid op pad 

Zorg dat je visitekaartjes, folder of informatie meeneemt, die je gemakkelijk aan een ander kunt geven. Het is natuurlijk leuk als ze zien dat je er trots op bent. Je straalt dit uit en prikkelt de interesse van de ander. Bovendien heb je dan direct een aanleiding om enthousiast toe te lichten waar jij voor staat. Ik ben zelf een voorstander van het afgeven van mijn kaartje op het moment dat er een toegevoegde waarde is.

Bij bijna elke bijeenkomst is er een gastenlijst. Door op tijd naar een bijeenkomst te gaan heb je vaak de kans om deze in te zien. Voordeel daarvan is dat je kunt zien of er mensen zijn die je graag wilt aanschieten en je de kans kunt aangrijpen om ze te spreken. Als je vroeg op een bijeenkomst bent, kun je sneller contacten kunt leggen met anderen. Mensen zullen ook vaker naar jou toekomen om zich voor te stellen en bij jou komen staan.

Gouden regels die ik hanteer: 

Netwerken is altijd belangrijk. Of je nu voldoende opdrachten hebt of op zoek bent naar nieuwe. Het blijft belangrijk dat je jezelf goed presenteert. Hier geldt: “Wie goed zaait, zal goed oogsten.”

Netwerken moet ook plezierig zijn. Ga actief op zoek naar netwerken die bij je passen. Houd in de gaten dat netwerken ook in beweging zijn, net zoals je bedrijf. Netwerkpartners moeten je liggen. Laat je niet afschrikken als het gesprek niet loopt, ga rustig verder op zoek naar iemand anders. Een klik kun je niet forceren.

Naar een netwerkbijeenkomst ga je met een doel. Dit kan een zakelijk of persoonlijk doel zijn. Weet wat je wilt. Voordat je ergens naar toe gaat, denk er dan over na over wat je graag wilt bereiken. Dat kan natuurlijk ook gewoon een gezellige avond zijn.

Luister naar een ander en bied je kennis, adviezen en tips aan. Het geven van tips of namen die betrekking hebben op het onderwerp waarover je spreekt kunnen ook een een positieve reclame voor jou zijn. Zo zorg je ervoor dat mensen je herinneren.

Graag wil ik jullie het volgende meegeven: netwerken/contacten leggen is belangrijk voor jezelf en je bedrijf. Doe het alleen wel op een manier die bij je past. Er zijn heel veel gelegenheden waar je mensen kunt ontmoeten. Dit varieert van gestructureerd tot geheel vrijblijvend, van een hoge frequentie tot eenmalige bijeenkomsten. Een andere manier is zelf een bijeenkomst organiseren of aanbieden dat je gastspreker bent. Zorg ervoor dat je contacten legt en kom je gemaakt afspraken na,. Maak werk van de contacten die je hebt gelegd.

Ik wens jullie veel goede en zinvolle contacten toe die er aan bijdragen dat je met plezier blijft werken.

Geen opmerkingen: