zaterdag 15 oktober 2011

Stichting Lira heeft een webportal

Door Mariëlle van Benthum

De Stichting Literaire rechten auteurs (Lira) is de Nederlandse auteursrechtorganisatie voor schrijvers en vertalers. Afgelopen zomer heeft Stichting Lira een webportal geïntroduceerd voor haar relaties.

Online gegevens controleren
Als relaties van Stichting Lira zijn ingelogd op de webportal, kunnen ze daar allerlei zaken regelen die voorheen per telefoon, e-mail of post moesten worden gedaan. Ze kunnen zo onder meer contact-, werk- en financiële gegevens inzien en aanpassen. Gebruikers zijn enthousiast over de eenvoud, snelheid en betrouwbaarheid van het werken via de webportal.

Lira spaart op deze manier significante bedragen aan druk- en verzendkosten. Eerder stuurde de stichting jaarlijks specificaties van leenrechtuitkeringen. Auteurs en vertalers controleerden de gedrukte gegevens over de aandelen in hun werken die bij Lira bekend waren. Nu controleren en wijzigen gebruikers de gegevens online.

Leenrechtgelden
Via onder andere sociale media zoekt Stichting Lira voortdurend naar auteurs en vertalers waarvoor nog leenrechtgelden bestaan om gelden aan hen te kunnen uitkeren. Het gaat om (erven van) schrijvers, vertalers, bewerkers en samenstellers, die hebben meegewerkt aan titels die worden uitgeleend door Nederlandse openbare bibliotheken. Stichting Lira betaalt met terugwerkende kracht de leenrechtvergoeding uit. Wilt u helpen bij deze zoektocht? Volg dan https://twitter.com/#!/stichtinglira.

Bronnen: http://www.lira.nl/, http://bulletin.lira.nl/Uitgave-35/Liras-webportal

Geen opmerkingen: