vrijdag 7 augustus 2009

Proz.com gekraakt

Begin juni zijn de servers van online vertalersregister Proz.com gekraakt. Daarbij zijn diverse persoonlijke gegevens van de servers gehaald en naar verluidt ook misbruikt.

Proz heeft zelf ondertussen maatregelen genomen en de servers beter beveiligd, maar dit was niet voor iedereen op tijd. Meerdere Proz.com-gebruikers hebben bij Proz gemeld dat ze ongevraagde e-mails hebben ontvangen van de website outsourcingroom.com (ook: oroom.com) en dat er ongevraagd profielen in hun naam waren gecreëerd op die site en dat daarin ook niet openbaar toegankelijke informatie was opgenomen. Een vertaalster meldt zelfs identiteitsdiefstal door een oplichter die zo 'klanten' (lees: slachtoffers) wilde werven.

In de informatiepagina van Proz over het onderwerp en de discussies wordt ook melding gemaakt van hetzelfde probleem voor de site Elance.

Ook als je nog niets gemerkt hebt, is het aan te bevelen te controleren of je profielpagina op Proz niet veranderd is en of je je eigen naam op de bovenvermelde websites tegenkomt terwijl je daar zelf geen profiel hebt aangemaakt. Het is ook aan te raden om je wachtwoord voor Proz.com te wijzigen.

Meer over dit onderwerp kun je lezen op:

De Nederlandstalige discussie op Proz.com

De Engelstalige discussie op Proz.com

Het bericht van Proz.com over het probleem


Auteur: Mariëtte van Drunen, MVD translations

Geen opmerkingen: