woensdag 20 mei 2009

Infofilter wordt beheerder bel-me-niet register

Persbericht Ministerie van Economische Zaken d.d. 29 april 2009

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken heeft Stichting Infofilter officieel aangewezen als beheerder van het wettelijk ‘bel-me-niet’ register dat per 1 oktober as. van start gaat.

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken heeft Stichting Infofilter officieel aangewezen als beheerder van het wettelijk 'bel-me-niet' register dat per 1 oktober as. van start gaat. Samen met Infofilter voorzitter Paul Nouwen tekende Heemskerk vandaag op het Ministerie van Economische Zaken de officiële documenten die de aanwijzing regelen.

In november jl. werd door de Eerste Kamer een wetsvoorstel van Heemskerk aangenomen dat de invoering van een wettelijk 'bel-me-niet' register regelt. De staatssecretaris had bij de behandeling van de wet al aangegeven dat hij graag ziet dat Stichting Infofilter het wettelijke register gaat beheren. Deze Stichting beheert namelijk al een vrijwillig register van de telemarketingbranche. Door de aanwijzing van Stichting Infofilter tot wettelijk register hoeven mensen zich niet opnieuw aan te melden. Ook wordt zo geprofiteerd van de infrastructuur die Infofilter al heeft opgezet. Volgens Heemskerk wordt hierdoor dubbel werk voorkomen.

Om het bedrijfsleven de tijd te geven om zich goed op de nieuwe wetgeving voor te bereiden is besloten de wet per 1 oktober in werking te laten treden. Belangrijkste verschil vanaf 1 oktober met de huidige situatie is dat het register dan door alle telemarketingbedrijven moet worden geraadpleegd. Bedrijven die het register niet raadplegen kunnen vanaf die datum worden aangepakt. OPTA gaat toezicht houden op de naleving van de wettelijke taken. Consumenten die zich straks inschrijven in het wettelijk register op www.bel-me-niet.nl en na 1 oktober nog benaderd worden door telemarketeers kunnen met hun klacht terecht bij www.consuwijzer.nl.

Geen opmerkingen: